Un fost consilier al lui Trump recunoaște că a comunicat cu Guccifer 2.0. Misterul din jurul hackerului care se dă român

Dan Radu / 12.03.2017

Fostul consilier de campanie electorală al președintelui SUA, Donald Trump, a recunoscut că a comunicat cu hackerul Guccifer 2.0., care a spart baza de date a Partidului Democrat, înainte de alegerile de anul trecut.

Guccifer 2.0, diferit de hackerul român Marcel Lazar Lehel (Guccifer), care este în prezent în închisoare, susține ca este român și ca ar fi spart serverele democraților americani din proprie inițiativă, deși serviciile secrete din SUA banuiesc ca pseudonimul ce amintește de România ar fi utilizat intenționat de spargatorii informatici ruși pentru a lasa impresia ca Rusia nu a fost implicată în incident.

Consilierul Roger Stone a povestit pentru publicaia Washington Times că discuțiile pe care le-a avut cu Guccifer 2.0, au fost ”complet nevinovate”.

”A fost ceva neînsemnat, scurt și banal încât aproape am și uitat că s-a întâmplat”, a spus Roger Stone.

Guccifer 2.0. a susținut pe blogul său că a spart fișierele Partidului Democrat american și a furnizat informațiile gasite catre site-ul WikiLeaks. În urma apariției informațiilor pe Wikileaks, Stone a profitat de ocazie pentru a ataca adversarii electorali ai lui Trump într-o serie de articole.

În scrierile sale, Stone a evidențiat faptul că serverele Partidului Democrat ar fi fost sparte de hackerul român Guccifer 2.0., ceea ce ar fi dovedit că atacul informatic nu este opera Rusiei, așa cum susțineau democrații.

Donald Trump a fost acuzat în timpul campaniei că s-a folosit de informații oferite de hackerii ruși, sprijiniți de Kremlin, pentru a obține date compromițătoare despre contracandidata Hillary Clinton.

După apariția articolelor scrise de Stone, acesta a fost contactat de Guccifer 2.0, care l-a numit pe strateg ”un om măreț” pentru că a folosit acele informații, oferindu-se să-i pună la dispoziție și altele.

”Te rog să-mi spui dacă te pot ajuta în continuare. Mi-ar face mare plăcere”, i-a scris hackerul lui Stone.

Serviciile secrete americane nu cred că Guccifer 2.0. ar fi o persoană reală, cu atât mai puțin din România, ci doar un pseudonim folost de agenții ruși specializați în atacuri informatice.

Interviurile prin e-mail acordate de-a lungul timpului de Guccifer 2.0. ar fi arătat faptul că acesta scria de pe un server rusesc, iar încercările de a comunica cu acesta în limba română ar fi arătat carențe serioase de gramatică din partea acestuia, de parcă textele trimise de el ar fi fost traduse din altă limbă cu ajutorul unei aplicații de tip ”Google Translate”.

Citește și...